Skip links

KÜRTAJ DOKTORU

KÜRTAJ DOKTORU

Kürtaj İşlemi Öncesinde Bilinmesi Gereken Hususlar

Kürtaj operasyonu  genellikle istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması maksadiyla yapılır. Kürtaj yöneticiler tarafından hem de toplumsal açıdan oldukça tartışılan bir konudur.Hem kadının sağlığı açısından hem de kanuni zorunluluklardan gebeliğin ilk 10 haftasında kürtaj işlemi uygulanabilir. Aynı zamanda kanuni süreçte evli kadınların kürtaj yaptırabilmesi için eşlerinin onayı müsadesi 18 yaş altı kadınların kürtaj yaptırabilmesi için. ise anne ve babalarının oluru gerekmektedir. Kürtaj süreci hem fiziksel hem de duygusal açıdan kadınlarda bazı travmalara sebep olabilir. Bu nedenle ailenin ya da eşinin destek sağlaması psikolojik açıdan önem taşır. Aynı zamanda kürtaj operasyonunda da her cerrahi operasyonda olduğu üzere bazı riskler oluşabilir.
Bu riskler, anesteziden kaynaklanan riskler olabilir,rahim rüptürü, delinmesi, genital enfeksiyon, sonlandırma işleminin tamamen gerçekleşememesi, rahim uterus içinde parça kalması, aşırı ağrı sanci, yoğun kanama gibi problemlerdir.Kürtajın başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesi için geciktirmemek önemlidir. Aynı zamanda hekim , hastane ve klinik seçiminin de özenli bir şekilde yapılması gerekir. kürtaj işlemi çoğunlukla genel anestezi altında uygulanmaktadır.Bu nedenle anestezi uygulamasında hastanın,işlemden önce değerlendirilmesi de risk faktörlerini engellemek adına önemlidir.

Vakumla Kürtaj İstanbul

Kürtaj, istenmeyen gebeliğin sonlandırılması için yapılan bir işlemdir. Uzun yıllardır “küret” adı verilen aletlerle, rahim içi kazınarak yapılan kürtaj, günümüzde daha modern yöntemlerle yapılmaktadır. “Vakumla kürtaj” adını verdiğimiz bu yöntem sayesinde, kürtajdan sonraki enfeksiyon riski azalmakta ve hastanın toparlanma süreci daha kısa olmaktadır. Kürtaj da klasik kürtaj uygulaması gibi anestezi altında yapılan bir işlemdir. Yasal süresi, klasik kürtaj uygulamasında olduğu gibi gebeliğin 10. haftasıdır.

Kürtaj Sonrası Kısırlık Olur mu?

Kürtaj yumurtalıkları ve üreme fonksiyonlarını etkilemez. Ancak yapılan işleme bağlı veya işlem sonrası olası enfeksiyona bağlı rahim içinde yapışıklık görülürse bu gebeliğin rahme tutunmasını engelleyerek gebeliği olumsuz etkileyecektir. Böyle durumlar kamerayla rahmin içine girilerek yapışıklık açılabilir ve tekrar gebe kalınması sağlanabilir.
Kaç kez kürtaj olunabilir?
Bu konuda sayı olarak bir sınırlama yoktur. Ancak her cerrahi müdahalede olduğu gibi kürtajda da fazla kere gereksiz yapmaktan kaçınmak gerekir, bunun için dikkatli korunmak en önemli kuraldır.

Düşükten sonra kürtaj yapılması şart mıdır?

Eğer bütün gebelik materyali tamamen düşmemişse ve parça kalmışsa, kanama varsa kürtaj gereklidir. Gebelik materyali tamamen düşmüşse ve kanama yoksa kürtaj yapılmayabilir.

Düşük hapı veya düşük iğnesi ile kürtaj olur mu?

Ülkemizde düşük hapı veya kürtaj hapı (veya iğnesi) şeklinde kullanılabilecek bir ilaç yoktur. Bu tür ilaçalardan ve tavsiyelerden kaçınmanız gerekir. Doktor denetiminde olmayan her tür ilaç ve müdahale ciddi sonuçlar doğurabilir.

İkinci veya üçüncü kere kürtaj olmak riskli midir?
İlk kürtajda olduğu kadar nadir riskler ikinci ve üçüncü kürtajlarda da vardır. Ekstra başka bir risk taşımaz.

Leave a comment

TIKLAYIN! Bizi hemen arayın.