Skip links

KANARYA MAHALLESİ KÜRTAJ

Kürtaj hakkındaki tüm bilgiler

İstenmeyen gebeliklerin sonlandırılması ülkemizde reşit kadınlara tanınan yasal ve çağdaş bir haktır.
Yasalarımıza göre istenmeyen gebelikler kadının isteğiyle 10. gebelik haftasına kadar sonlandırılabilir. Gebe evliyse eşinin de onayı gerekirken, evli değilse ve 18 yaşını doldurmuşsa, kendi isteği ve rızası yeterli olur. Yaşı 18’den küçük bayanlarda ise ailenin onayı gereklidir. Ayrıca bu gibi durumları yetkili makamlara da bildirmek gerekir. Gebeliğin anne veya bebek için tıbben sakıncalı olması halinde (bebeğin sakat olması ya da annenin gebeliği sürdüremeyecek kadar hasta olması hallerinde ) 10 haftadan daha büyük gebelikler de sonlandırılabilir. Böyle bir durumda birden fazla uzman doktorun heyet kararı vermesi gereklidir.

Clinic Vital İstanbul Kliniğimiz’de Kürtaj ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz. Aşağıdaki İLETİŞİM butonlarından veya BURAYA TIKLAYARAK iletişim sayfamızdan bizlere ulaşabilirsiniz.

Kürtaj olacak kişinin 10. haftayı geçmemesi gerekir

Kürtajın tüm riskleri gebelik haftası büyüdükçe artar. Yasal sınır da bu sebeplerle tespit edilmiştir. 10 haftadan daha büyük gebeliklerin sonlandırılması tıbbi olarak daha fazla problemlidir. Bu yüzden kürtaj kararı alındığında yasal sınır olan 10. haftanın geçirilmemesi gereklidir. Adet gecikmesi olmasa bile gebelik şüphesinde mutlaka bir jinekologa gidilerek muyene yapılmalıdır.

Gebelik ilaç kullanılarak sonlandırılabilir mi?

Sıkça sorulan sorulardan birisi kürtaj olmak yerine gebeliğin bazı ilaçlar kullanılarak sonlandırılıp sonlandırılamayacağıdır. Yurt dışında bazı ülkelerde kullanılan düşük ilacı Türkiye’de satılmamaktadır. Ayrıca adet gecikmesinde kullanılan ve halk arasında adet söktürücü olarak tanınan hap ve iğneler ise gebelik sonlandırılmasında bir işe yaramazlar. Gebelik sonlandırılması vakum tekniği ile yani enjektör içerisine negatif basınçla çekme şeklinde uygulanmaktadır.

Kürtaj nasıl uygulanır?

Vajina ve rahim ağzı, işlem esnasında mikrop kapmasın diye dezenfektan sıvılarla temizlenir ve rahim ağzını sabitlemek için spekulum takılarak rahim ağzı tek dişli denen bir aletle tutulur. Bu işlem uyutularak ya da lokal uyuşturularak yapılabilir. Lokal anestezi daha önce normal doğum yapmış bayanlarda daha rahat uygulanabilir. Daha sonra rahim ağzı buji denen aletlerle yeteri kadar genişletilir. Karman kanül denen plastik malzeme ile rahim içine girilir. Kanül vasıtasıyla negatif basınç uygulanarak rahim içi boşaltılır.

Leave a comment

TIKLAYIN! Bizi hemen arayın.