Skip links

ÇAPA KÜRTAJ

ÇAPA KÜRTAJ

Kürtaj Kaç Aydan Sonra Yapılmaz?

Kürtaj işlemi toplum gelişimi ve bazı yasal haklardan dolayı kanunlar aracılığıyla bazı kararlara bağlanmıştır.

Kaç Aya Kadar Bebek Aldırılır?

İsteğe bağlı durumlarda en fazla 2.5 aya kadar yasal olarak kürtaj işlemi yapılabilir. Adli bir durum, doktor onayı ile yapılabilecek kürtaj işlemlerinde bu süre uzayabilmektedir. Ancak Türkiye de içerisinde yasal kürtaj süresi 2.5 ay veya 10 haftadır.

Clinic Vital İstanbul Kliniğimiz’de Kürtaj ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz. Aşağıdaki İLETİŞİM butonlarından veya BURAYA TIKLAYARAK iletişim sayfamızdan bizlere ulaşabilirsiniz.

En Erken Kürtaj Ne Zaman Yapılır?

Kürtaj işlemi için mutlaka ultrason ile bebeğin kesesinin görüntülenmesi gerekli. Aksi halde kürtaj operasyonu na başlanamaz. 6.haftada bebeğin kesesinin görülebildiği düşünüldüğünde en erken kürtaj 6.haftada yapılabilir diyebiliriz. Aksi halde bazı durumlar yasanabilir.
Gebelik kesesi görünemdiginden icerde gebelik devam edebilir.

İstisna Durumlar Nelerdir?

İstisna olarak adlandırılan durum bebekle alakalı yapılan gebetik testlerdir. Bebeğe yapılan belli gelişim testleri vardır. Testlerle alakalı olarak ortaya çıkan sonuçlar bebeğin fetal anlamda sağlıksız olduğu riskini ortaya koyabilir. Zihinsel gelişimle alakalı sonuçlar da verilir. Bu sonuçların normal değer aralığından yüksek çıkarsa, hekim raporu ile kürtaj işlemi yapılabilir. Ama istisna olduğunu unutmamalısınız.

Ceza Alınır Mı?

Düzenleme yapılan haftanın dışında ve herhangi bir gereklilik olmaması halinde yapılacak olan kürtaj işlemi ceza gerektirir. Bu ceza hem gebelikten sorumlu olan anne ve baba için hem de işlemi yapan kurum adına düzenlenir. Gebeliğin yasal haftası geçtikten sonra yasadışı yollarla alınması da suçtur..

Anne ve baba adayının bu konuda ortak karar aldıklarına dair yapılan bir yasal düzenleme vardır.

Yasal düzenlemeye göre eşlerin haberi olmadan kürtaj işlemi yapılması da onaylanan bir işlem değildir. Gebe olduğunu çok geç öğrenen ve yasal sınırı geçiren kişiler için de artık yapılacak bir düzenleme bulunmaz. Aynı zamanda bazı istisnalar bulunur. Bunların oluşması halinde gebeliğin haftasına bakılmaksızın sonlandırılmasına karar verilir. Bunun için geçerli olan halleri bilmek gereklidir.

Kürtaj Nedir?

Kürtaj diğer adı ile küretaj olarak bilinir. Vakumlama adı verilen bir teknikle yapılan işlemdir. Gebeliğin istenen veya istenmeyen nedenlerden dolayı sonlandırılması gerekli olduğunda bu işlem ile gebeliğe son verilir. Gebeliğin kendiliğinden düşmeye bağlı olarak sonlanması halinde de yine bu işlem yapılarak tamamen temizlendiğinden emin olunması gerekir.

Uterusta tutunmuş halde bulunan döllenmiş yumurta ve spermin hatta haftasına bağlı olarak fetüsün rahimden alınması için yapılan işlemdir. Yasal sınırlar içinde devlet ve özel kaynaklı tüm sağlık kurumlarında yapılan bir operasyondur.

Yasal Sınırın Olduğu Hafta Nedir?

Yasal olarak yapılan düzenlemeye bakıldığında kürtaj için bazı yasal sınırlamalar olduğu görülür. Kürtaj kaç aydan sonra yapılmaz sorusuna;

Bunun anlamı:

• Gebelik isteğe bağlı şekilde 2,5 aylık yani 10 haftalık oluncaya kadar aldırılır,

• Bebeğin gelişimine ve hastalığına dair yapılan taramalardan alınan sonuçlarla da 10. haftayı geçse de yapılabilir.

Bu kıstaslar ışığında fetüsün 10. haftadan sonra alınması zorunlu haller dışında yasaktır. Fetüsün yaşam hakkının elinden alınması ve toplum sağlığının korunması adına düzenlenmiş bir işlemdir.

Leave a comment

TIKLAYIN! Bizi hemen arayın.